S-a acordat Premiul Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorului James Peebles pentru contribuția la înțelegerea evoluției universului  și oamenilor de știință Michel Mayor și Didier Queloz pentru cercetarea exoplanetelor.

După ce s-a acordat premiul, cercetătorul James Peebles a avut o intervenție video în care a spus că putem fi siguri că există multe planete în univers care prezintă condiții pentru dezvoltarea vieții. „Dacă acestea sunt asemănătoare cu formele de viață de pe Pământ nu știu”, a spus Peebles atunci când a fost întrebat dacă există viață extraterestră.

Savantul Peebles, de origine canadiană, are 84 de ani și este profesor la Universitatea Princeton din SUA. Este unul dintre cei mai mari cercetători din domeniul cosmologiei teoretice din ultimele decenii. A adus contribuții majore în domenii precum materia întunecată și microunde cosmice.

Cercetătorul Michel Mayor are 77 de ani, iar Didier Queloz are 53 de ani. Ambii sunt astrofizicieni elvețieni și profesori la Universitatea din Geneva. În 1995, cei doi au descoperit prima exoplanetă care orbitează o stea similară Soarelui. Aceasta a fost denumită 51 Pegasi b.

Anul trecut, o echipă de trei cercetători, Arthur Ashkin (SUA), Gérard Mourou (Franţa) şi Donna Strickland (Canada), a primit Premiul Nobel pentru Fizică „pentru invenții revoluționare în domeniul fizicii laserilor”.

Donna Strickland a devenit a treia femeie laureată din istoria acordării Premiului Nobel pentru Fizică. În total, 213 oameni de știință au primi distincția, printre care și Marie Curie sau Maria Goeppert-Mayer.

Cel mai tânăr laureat a fost Lawrence Bragg, care atunci când a fost premiat, alături de tatăl său, în 1915, avea doar 25 de ani. Cel mai vârstnic laureat este Arthur Ashikin, care avea 96 de ani anul trecut.

În următoarea perioadă se vor acorda și celelalte premii Nobel. Mâine, 9 octombrie, se va da Premiul Nobel pentru Chimie, apoi, pe 10 octombrie, pentru Literatură și pe 14 octombrie pentru Economie. Cel mai așteptat premiu, Nobelul pentru Pace, va fi anunțat pe 11 octombrie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.