Rușii susțin că au vaccinul pentru COVID-19, însă puțini cred că e adevărat

Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin Foto: Kremlin.ru

După ce a fost anunțat, marți, de către președintele Vladimir Putin, vaccinul anti-coronavirus creat de ruși a primit numele Sputnik V și ar oferi protecție în fața bolii pe o perioadă de doi ani.

Potrivit liderului de la Kremlin, vaccinul a fost aprobat după mai puțin de două luni de testare pe pacienții umani. Putin a adăugat că și una dintre fiicele sale a testat vaccinul.

Ministrul Sănătății din Rusia, Mikhail Murașko, a spus că ”toți voluntarii care au participat la teste au dezvoltat cantități mari de anticorpi și niciunul n-a suferit complicații după imunizare”.

Potrivit autorităților ruse, 20 de țări ar fi comandat preliminar peste 1 miliard de doze de vaccin.

Rusia este una dintre cele mai afectate țări din lume de pandemia de coronavirus. Aproape 900.000 de ruși au fost testați pozitiv la infecția cu COVID-19, iar până în prezent, puțin peste 15.000 dintre ei și-au pierdut viața.

Pe de altă parte, forțele occidentale spun că oamenii de știință ruși nu au publicat, însă, date relevante legate de calitatea, eficiența și siguranța vaccinului.

Ministerul german al Sănătăţii a transmis că are îndoieli mari față de vaccinul rusesc, mai ales că nu au fost publicate rezultate clare ale testelor făcute pe oameni.

”Mă îndoiesc serios că rușii au dovedit că vaccinul e sigur și eficient”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA.

În prezent, la nivel mondial, sunt în faza de testare pe oameni aproape 30 de vaccinuri diferite pentru COVID-19.