Rușii plănuiau să doboare un avion de pasageri și să dea vina pe Ucraina

avion malaysia airlines
Reconstituirea momentului în care o rachetă lansată de separatiștii pro-ruși lovește avionul Malaysia Airlines în anul 2014. Foto: Dutch Safety Board (Wikipedia.org)

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a prins un grup de sabotori care se pregătea să doboare un avion de pasageri, iar apoi să dea vina pe armata ucraineană și pe partenerii internaționali care furnizează arme Ucrainei, relatează ediția ucraineană a publicației pravda.com.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a terminat o operațiune în mai multe faze, în cursul căreia a neutralizat un grup de recunoaștere și de sabotaj al inamicului. Agenți ai Statului Major ai forțelor armate ale Federației Ruse pregăteau un act terorist – plănuiau să doboare un avion de pasageri deasupra teritoriului Rusiei sau Belarusului”, a declarat Artem Dekhtyarenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

„Ocupanții intenționau să acuze în mod nejustificat Ucraina și pe partenerii noștri că am fi atacat aeronava. Atacatorii voiau să tragă asupra unui avion civil folosind sistemul portabil de rachete antiaeriene (MANPADS) Stinger”, a mai spus el.

Potrivi lui Dekhtyarenko, reprezentanți ai serviciilor speciale din Rusia au transmis informații grupului de sabotaj cu privire la desfășurarea acțiunii. Sabotorii ar fi trebuit să fure un sistem Stinger din Ucraina, iar apoi să îl treacă peste graniță în Rusia.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) mai arată că grupul era alcătuit din 2 indivizi cu dublă cetățenie și un complice recrutat de pe plan local.

Dekhtyarenko a mai declarat că operațiunea era coordonată de rusul Aleksandr Tuterev, un membru al Statului Major al forțelor armate ale Federației Ruse, care folosea numele de cod „Morpekh”.

Tuterev este pus sub urmărire în Ucraina pentru rolul său în organizarea unei serii de acte teroriste în regiunea Odessa, potrivit SBU.

Ce s-a întâmplat în 2014 cu zborul Malaysia Airlines 17

În iulie 2014, un avion al companiei Malaysia Airlines a fost doborât în timp ce zbura pe deasupra regiunii Donețk din estul Ucrainei. Aeronava a fost doborâtă deasupra unei zone controlate de rebeli pro-ruși, iar toți cei 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului au murit.

Investigația condusă de anchetatorii olandezi a stabilit că avionul care plecase din Amsterdam cu destinația Kuala Lumpur a fost lovit de o rachetă Buk lansată din teritoriul ucrainean controlat de separatiștii pro-ruși.

Buk sunt lansatoare de rachete fabricate de Federația Rusă. Investigația a mai stabilit că racheta respectivă făcea parte din Brigada 53 de rachete antiaeriene a Federației Ruse și că ea fusese transportată din Rusia în Ucraina chiar în ziua în care avionul a fost doborât. Racheta a fost trasă de pe un câmp controlat de rebeli, iar lansatorul de rachete a fost returnat apoi în Rusia.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.