Rușii nu respectă încetarea focului, acuză ucrainenii. „Aud împușcături la fiecare 3-5 minute. Coridorul de evacuare nu există”

mariupol
Incendiu într-o zonă rezidențială din Mariupol. Foto: Captură YouTube (The Sun)

Evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată deoarece Rusia nu a respectat încetarea temporară a focului, anunță consiliul local din oraș, potrivit BBC.

Viceprimarul orașului Mariupol, Serhiy Orlov, a anunțat că cetățenii ucraineni sunt mutați înapoi și că evacuarea orașului a fost oprită deoarece străzile nu sunt sigure.

Orlov a declarat că în Mariupol se trage încontinuu, inclusiv de-a lungul coridorului de evacuare a civililor asupra cărora cele două părți, cea rusă și cea ucrainean, se puseseră de acord: „Din cauza luptelor nu este sigur să mergem pe acest drum.”

El a mai spus că Guvernul ucrainean a luat legătura cu oficiali ruși pentru a discuta despre încălcarea armistițiului și că acum au loc negocieri.

Un locuitor al orașului a transmis și el pentru postul britanic de televiziune că aude împușcături încontinuu, în ciuda faptului că la ora 9 (ora locală) ar fi trebuit ca luptele să înceteze.

„Acum sunt în Mariupol, sunt pe stradă. Aud împușcături la fiecare 3-5 minute. Coridorul de evacuare nu există. Văd mașinile oamenilor care au încecat să fugă și care acum se întorc”, a spus pentru BBC Alexander, un inginer în vârstă de 44 de ani.

Port important la Marea Azov, orașul Mariupol este asediat de câteva zile de trupele rusești, iar locuitorii săi au rămas blocați în localitate, fără să mai aibă acces la căldură, apă sau mâncare. Din cauza situației disperate în care se află civilii din Mariupol, reprezentanții Ucrainei și Rusiei au căzut de acord în timpul negocierilor să se formeze coridoare pentru evacuarea civililor, iar în timpul evacuării luptele să înceteze.

Vă recomandăm și: