Rușii, excluși din sport! Nu pot participa la Jocurile Olimpice și la Cupa Mondială

Foto: Pixabay

Comitetul Executiv al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) a decis să suspende dreptul de participare al sportivilor din Rusia la competiții internaționale majore, cum ar fi Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale, timp de patru ani.

Rusia va rata Jocurile Olimpice de vară de anul viitor și pe cele de iarnă din 2022, cât și Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, care va avea loc în Qatar.

WADA acuză Rusia că a făcut din dopaj un ”sistem instituțional”, în special în perioada 2011-2015.

Sportivii ruși care pot dovedi că nu au nicio legătură cu acest scandal imens de dopaj în care este implicată Rusia, pot concura sub drapelul olimpic.

Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio de Janeiro (2016, vara) şi PyeongChang (2018, iarna), din cauza uriașului scandal de dopaj național din această țară.

Rușii sunt acuzați că nu au putut explica multe discrepanțe găsite în bazele de date ale agenției antidoping de la Moscova, șeful acestei instituții spunând confirmând că multe intrări în sistem au fost șterse sau modificate.

Autoritățile ruse ar fi acoperit întregul sistem de dopaj, ba chiar l-ar fi ajutat, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, după cum au descoperit comisarii olimpici.