Rușii au prima lor autostradă: Moscova – Sankt Petersburg

Foto: Pixabay

Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat cei aproape 700 de kilometri ai noii autostrăzi dintre cele mai importante orașe ale țării: Moscova și Sankt Petersburg.

La 14 ani de la data aprobării proiectului, președintele Vladimir Putin a deschis, formal, circulația rutieră pe autostrada cu taxă de 669 de kilometri între cele mai mari orașe din cea mai mare țară din lume.

”N-a existat niciodată în istoria Rusiei un așa drum. Va juca un rol substanțial pentru toată țara”, a spus eternul lider al Rusiei.

Autostrada, care are multe porțiuni cu zece benzi, a fost construită în opt ani, însă nu a putut fi gata pentru Cupa Mondială din 2018, așa cum spera Kremlinul.

Rusia are doar 1,2 milioane de kilometri de drumuri asfaltate, la fel ca Japonia, însă suprafața țării este de 45 de ori mai mare.

Dintre aceștia, doar 5.200 de kilometri de drumuri din Rusia sunt în stare bună (n.r. – aproximativ cât construiește China într-un an). Absența drumurilor bune din Rusia ar și o însemnătate istorică, nu de puține ori țara fiind salvată în timpul invaziilor de proasta infrastructură.

Prima autostradă veritabilă a Rusiei a costat puțin peste 8 miliarde de dolari, iar drumul dintre Moscova și Sankt Petersburg va putea fi făcut acum, cu mașina, în doar 6 ore, față de 9 ore, pe drumul vechi.

Kremlinul a anunțat că va continua seria de investiții în autostrăzi, 78 de miliarde de dolari urmând să fie alocate drumurilor până în 2024.

Imagine de Marta_Meles de la Pixabay