Rușii au crescut bugetul pentru înarmare. Americanii rămân, însă, liderii mondiali ai cheltuielilor cu armata

Armata rusă are al treilea buget din lume, după cea americană și cea chineză (Wikimedia Commons)
Armata rusă are al treilea buget din lume, după cea americană și cea chineză (Wikimedia Commons)

Rusia a alocat aproape 70 de miliarde de dolari sectorului de apărare anul trecut, cu 6 procente mai mult decât în 2015.

Cheltuielile militare ale Rusiei au ajuns la 5,3 la sută din PIB, un prag care nu mai fusese atins din perioada Uniunii Sovietice.

„Această creștere a cheltuielilor și această povară grea exercită presiune într-un moment în care economia rusă este într-o situație delicată din cauza scăderii prețului la hidrocarburi și a sancțiunilor economice impuse din 2014”, se precizează într-un raport redactat de Institutul Internațional de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI) și citat de TVR.

Rusia a depășit Arabia Saudită, urcând pe locul 3 în topul mondial al cheltuielilor militare. Saudiții au tăiat 30 la sută din bugetul cu apărarea.

Pe primul loc al ierarhiei sunt Statele Unite ale Americii, cu un buget de 611 miliarde de dolari în 2016, cu 1,7% mai mare decât în anul precedent. Alegerea lui Donald Trump la Casa Albă va menține trendul ascendent al cheltuielilor cu înarmarea pentru americani, republicanul fiind un avocat fervent al acțiunilor militare.

Doar în această lună, americanii au bombardat ținte strategice din Afghanistan, cât și din Siria. De asemenea, Trump a anunțat că va avea o poziție fermă în privința problemei nord-coreene.

Pe locul doi în topul celor mai mari bugete militare este China, care a ajuns la 215 miliarde de dolari, cu o creștere de 5,4% – mai mică decât în anii precedenți.

Nici statele din Europa de Vest nu s-au zgârcit în 2016 în ceea ce privește fondurile alocate armatelor, care au primit cu 2,6% mai mulți bani decât în 2015.

Pe locul 5 în topul prezentat de cercetătorii suedezi se află India, urmată de Franța și Marea Britanie, care a investit aproape 50 de miliarde de dolari în apărare.