Rușii au atacat zona centralei nucleare de la Zaporojie. Un incediu a izbucnit la o clădire administrativă, pompierii l-au stins

Actualizare 8:45. Părți esenţiale de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu au fost afectate după incendiul provocat de bombardamentele ruse, iar nivelul radiaţiilor este neschimbat, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a citat autorităţile locale de reglementare în domeniul nuclear, potrivit Reuters.

„Autoritatea ucraineană de reglementare a anunţat că incendiul nu a afectat niciun echipament „esenţial” şi că personalul centralei ia măsuri de atenuare. Nu au fost raportate schimbări în nivelul de radiaţii la centrală”, au precizat reprezentanții AIEA.

Soldații ruși au atacat în noaptea de joi spre vineri centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa. A fost declanșată și alarma pentru incendiu, după ce a luat foc o clădire administrativă.

„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporizhia, a izbucnit un incendiu. Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opriți-vă!” transmis purtătorul de cuvânt al centralei nucleare, Andrei Touz, într-un videoclip postat pe Telegram.

Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie a fost stins, au anunțat autoritățile ucrainene. Nu există victime, au mai precizat oficialii ucraineni. De asemenea, nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale.

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat vineri într-o declarație „acțiunile iresponsabile” ale președintelui rus Vladimir Putin, care pot „amenința direct securitatea întregii Europe”, după bombardarea centralei nucleare de către forțele ruse.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.