Rusia și munca până la moarte. Vârsta de pensionare, cât speranța de viață

Creșterea vârstei de pensionare a fost anunțată în ziua meciului de deschidere al Cupei Mondiale de fotbal. Foto: Pixabay

Guvernul Rusiei este acuzat de cetățenii nemulțumiți că a încercat să ”îngroape” anunțul despre creșterea vârstei de pensionare sub spectacolul Cupei Mondiale, pe care cea mai întinsă țară din lume îl găzduiește în această vară.

Vârsta de pensionare va crește în Rusia de la 60 la 65 de ani pentru bărbați, până în anul 2028, și de la 55 la 63 pentru femei, până în 2034. Speranța de viață în Rusia este de doar 66 de ani pentru bărbați, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, însă potrivit surselor locale, aceștia rar apucă 65 de ani de viață în multe dintre regiunile Rusiei. Femeile din Rusia au o speranță de viață mult mai mare, comparativ cu bărbații, de 77 de ani.

Noua lege era programată pentru anul viitor, însă Guvernul a adoptat-o în preajma meciului de deschidere al Cupei Mondiale, când naționala Rusiei a învins-o categoric pe cea a Arabiei Saudite, cu 5-0, scrie The Independent.

Două ”cincimi” din populația Rusiei nu ajunge la vârsta de pensionare

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a precizat că situația demografică a țării s-a schimbat foarte mult din 2005, când promisese că vârsta de pensionare nu va crește atât timp cât va conduce țara.

De asemenea, Vladimir Putin s-a delimitat de această lege, spunând că nu a luat parte la plănuirea creșterii vârstei la care rușii pot începe să primească pensia.

”Nicio țară nu trăiește într-un vid. Schimbările demografice și ale afacerilor internaționale sunt vizibile și în Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De cealaltă parte, premierul Medvedev a declarat că măsurile ”sunt inevitabile și poate chiar tardive”, având ca scop creșterea standardului de viață și dezvoltarea economică.