Rusia își repoziționează militarii. Următorii pași pe care îi pregătește, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului

tanc steag urss
Foto: Captură Twitter

Armata rusă își regrupează soldații pe teritoriul Rusiei și pregătesc o acțiune de ofensivă în estul Ucrainei, unde vor încerca să controleze în totalitate regiunile Donețk și Lugansk. Anunțul este făcut de Statul Major al armatei ucrainei.

„Duşmanul îşi regrupează trupele şi îşi concentrează eforturile pentru pregătirea unei operaţiuni ofensive în estul ţării noastre. Obiectivul este de a stabili controlul total asupra teritoriului din regiunile Doneţk şi Lugansk”, explică Statul Major ucrainean, care adaugă că s-a încheiat replierea trupelor ruse şi că acestea se îndreaptă către oraşul rus Valuiki, în regiunea Belgorod.

Statul Major ucrainean a mai anunţat că se înregistrează „mişcări de armament şi echipament militar pe teritoriul Republicii Belarus” şi că, „în mare parte”, avioanele şi elicopterele ruse au fost transferate dinspre aerodromurile din Belarus către Rusia.

Eforturile forţelor ruse pentru a captura oraşul Sloviansk vor constitui probabil următoarea bătălie fundamentală a războiului din Ucraina, potrivit ultimei analize a Institutului pentru Studiul Războiului, din SUA, în opinia căruia o ofensivă frontală rusă împotriva Doneţk şi Lugansk este foarte puţin probabil să aibă succes.

„Este posibil ca forţele ruse să aibă intenţia să izoleze forţele ucrainene în estul Ucrainei, iar pentru a o face ar trebui să cucerească cel puţin Slovianskul. Dacă forţele ruse cuceresc Slovianskul, vor avea opţiunea de a avansa direct către est, pentru a face joncţiunea cu forţele ruse care luptă în Rubijne, ceea ce le-ar permite cel puţin să avanseze limitat”, apreciază institutul american.

Însă dacă forţele ruse nu cuceresc acest oraş, institutul american subliniază că „este puţin probabil ca atacurile frontale ruse în Donbas să reuşească să străpungă apărarea ucraineană, iar campania Rusiei pentru capturarea în totalitate a Lugansk şi Doneţk cel mai probabil va eşua”.

Potrivit institutului, forţele ruse care avansează în direcţia Harkov creează condiţiile pentru reluarea operaţiunilor ofensive în Sloviansk, pentru a face joncţiunea cu celelalte trupe ruse din Donbas şi a încercui apărătorii ucraineni. Pentru a obţine acest rezultat, în ultimele trei zile forţele ruse s-au ocupat cu aprovizionarea, întărirea unităţilor decimate, repararea podului avariat de la Izium şi realizarea de misiuni de recunoaştere către sud-est, conform institutului.

SUA au transmis încă de luni că Rusia „îşi revizuieşte obiectivele” de război în Ucraina şi intenţionează să se concentreze către est şi, parţial, către sudul Ucrainei, în loc să încerce invadarea întregii ţări, şi au prognozat că noua fază a conflictului va fi „de lungă durată”.

„Credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război, îşi repoziţionează forţele pentru a-şi concentra operaţiunile ofensive în estul Ucrainei şi în zone din sud, în loc să atace întregul teritoriu” al ţării, a declarat consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.