Rusia ar putea intra în incapacitate de plată

FOTO: OudsidEscape/Pixabay.com
FOTO: OudsidEscape/Pixabay.com

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că este posibil ca Rusia să nu își poată îndeplini angajamentele externe din cauza sancțiunilor care i s-au impus pentru invadarea Ucrainei. De asemenea, Georgieva a mai precizat că aceste lucu nu va provoca o criză financiară globală.

La emisiunea „Face the Nation” de la Postul american de televiziune CBS, Georgieva a declarat că sancţiunile impuse de SUA şi alte state au deja un impact „sever” asupra economiei ruse şi vor duce anul acesta la o recesiune profundă.

Războiul şi sancţiunile au de asemenea efecte negative semnificative asupra statelor vecine care depind de livrările de energie din Rusia şi deja au avut ca rezultat un val de refugiaţi comparabil cu cel din Al Doilea Război Mondial, a afirmat şeful FMI.

Sancţiunile limitează de asemenea capacitatea Rusiei de a avea acces la resursele sale şi de a-şi achita datoriile, ceea ce înseamnă că o intrare în incapacitate de plată nu mai este văzută ca „improbabilă”, a explicat oficialul FMI.

Întrebată dacă intrarea în incapacitate de plată ar putea declanşa o criză financiară globală, Georgieva a răspuns: „Deocamdată, nu”.

Expunerea totală a băncilor la Rusia se ridică la aproximativ 120 miliarde de dolari, o sumă care, deşi nu este insignifiantă, „nu este relevantă din punct de vedere sistemic”, a susţinut şeful Fondului.