Roxana Mărăcineanu: ”100% româncă, 100% franțuzoaică”. Copilul fugar a devenit ministrul sportului în Franța

roxana maracineanu sport inot

Roxana Mărăcineanu a fost surpriza zilei de 4 septembrie, când am aflat că o româncă va conduce puternicul sport francez în perioada următoare.

Românca Roxana Mărăcineanu (43 de ani), fostă mare campioană la înot, a fost numită drept înlocuitoare a Laurei Flessel (figură emblematică a scrimei franceze), la conducerea Ministerului Sportului din Guvernul Edouard Philippe II.

Roxana Mărăcineanu a mers să își vadă tatăl în Algeria, apoi au fugit în Franța

Mărăcineanu a fost o specialistă a probei de spate, având în palmares titluri mondiale și chiar un argint olimpic, obținut în cursa care îi aducea româncei Diana Mocanu, atunci în vârstă de doar 16 ani, aurul olimpic la 200 de metri. Cu câteva zile înainte, Mocanu luase aurul și la 100 de metri spate.

Revenind la Roxana Mărăcineanu, ne-a atras atenția povestea sa de viață. La sfârșitul verii lui 1984, ea, pe atunci în vârstă de doar 9 ani, ajungea la Marseille (Franța) la bordul unui vas ”mare cât o clădire”, își amintea sportiva într-un interviu acordat Le Parisien în 2017.

”Trăiam la București, iar tatăl meu (inginer de profesie) a fost trimis cu munca în acea vară în Algeria. Mama și fratele meu îl vizitaseră, apoi a fost rândul meu, în vacanța școlară. Și, la momentul plecării, în loc să luăm zborul de întoarcere în România, ne-am îmbarcat pentru Franța. Nu am înțeles niciodată pe de-a-ntregul ceea ce s-a întâmplat”. Astfel a ajuns ea în portul din Marseille.

Nopți dormite în mașină

”Am cerut azil politic. Nu puteam merge la hotel, nu cunoșteam pe nimeni în Paris, am fost nevoiți să dormim câteva nopți în mașina noastră, un Renault 16. Dar, pentru noi, a fost o aventură, nu era nimic trist în cele întâmplate”, continuă Roxana.

După ceva timp, tatăl și-a găsit de lucru la Blois, o localitate franceză. Apoi, la Mulhouse, cel mai mare oraș din departamentul Rinului de Sus. Roxana începuse sportul la București, cu gimnastica. ”Dar era prea dur, așa că am fost sfătuită să aleg bazinul.

Pe podiumului olimpic cu o româncă

La Sydney, o româncă a fost cea care i-a răpit visul aurului olimpic. A ocupat însă locul doi pe podium și a resimțit o emoție puternică atunci când imnul României a fost intonat pentru performanța Dianei Mocanu. ”Deși nu îmi era destinat, l-am considerat a fi cumva și pentru mine”, le spunea Roxana jurnaliștilor francezi în interviul de acum un an.

După Revoluție, a venit tot mai des în România, iar acum își aduce cei trei copii (Roxana este căsătorită cu un jurnalist francez) cât de des poate în țara sa natala. ”Vreau ca ei să descopere acea parte din ei înșiși. Eu sunt 100% româncă și 100% franțuzoaică”.

Roxana Mărăcineanu: Franța de azi ar trebui să fie ”mai primitoare”

Despre Franța de azi, Roxana Mărăcineanu crede că ar putea fi mai ”primitoare” și mai modernă, chiar ”mai cool”.

După retragerea din cariera sportivă, Roxana Mărăcineanu a fost o vreme consultant sportiv pentru posturi radio si TV din Franța.

roxana maracineanu comentator
Roxana Mărăcineanu a fost și comentator la televiziunea franceză. Foto: Facebook

În politică a intrat în 2010, pe listele Partidului Socialist. A fost consilier regional în Île-de-France între 2010 și 2015. La 4 septembrie 2018 a acceptat provocarea lui Edouard Philippe de a fi ministru al sportului.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.