Rovana Plumb, respinsă oficial: ”Este nepotrivită pentru funcția de comisar european”

Rovana Plumb FOTO: Gov.ro
Rovana Plumb FOTO: Gov.ro

Rovana Plumb și PSD au suferit o puternică lovitură de imagine, astăzi, odată cu respingerea definitivă a candidatei la funcția de comisar european.

Comisia JURI i-a declarat candidați nepotriviți atât pe Rovana Plumb, cât și pe maghiarul Laszlo Trocsanyi. Rovana Plumb a primit doar 7 voturi în comisie, 13 fiind împotriva sa.

”Plumb și Trocsanyi nu sunt capabili să-și exercite funcția în acord cu Tratatele. Vor fi trimise scrisori (Comisiei Europene) care vor clarifica decizia JURI”, au declarat pentru G4Media.ro surse din comisie.

Rovana Plumb a ieșit astfel din cărți pentru a prelua funcția de comisar european pentru Transporturi, care îi revine României.

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la consultări în privința următoarei nominalizări.

Rovana Plumb ”este incapabilă să-și exercite funcțiile în conformitate cu Tratatele și cu Codul de conduită”, a scris și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch.

Comisia JURI recomandase joi ca procedura de validare să fie suspendată în cazul Rovanei Plumb şi al comisarului-desemnat pentru vecinătate şi politică de extindere, Laszlo Trocsanyi. În cazul Rovanei Plumb, membrii comisiei au descoperit un conflict de interese, provocat de un uriaș împrumut contractat de europarlamentarul PSD.

Comisia JURI poate suspenda audierile în comisiile specializate ale Parlamentului European în cazul comisarilor desemnaţi dacă există conflicte de interese după o evaluare a declaraţiilor de avere ale acestora.