Rovana Plumb, propusă ministru interimar la Educație

Rovana Plumb FOTO: Gov.ro
Rovana Plumb FOTO: Gov.ro

Rovana Plumb a fost propusă să preia interimar conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale, după demisia lui Valentin Popa, relatează agenția Agerpres.

Rovana Plumb este și ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Viorica Dăncilă. Propunerea a fost trimisă de vineri, 28 septembrie, la Palatul Cotroceni, de către premierul Viorica Dăncilă.

Rovana Plumb l-ar putea înlocui pe ministrul demisionar Valentin Popa după ce acesta și-a dat demsia săptămâna trecută. Valentin Popa a explicat pentru mediafax.ro că a demisionat din cauza unor neînțelegeri cu UDMR.

Mai exact, în luna august, Guvernul a dat o ordonanță de urgență (Ordnanța 9 / 2018) care prevede ca, în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ să fie predate de profesori cu studii superioare de specialitate (punctul 17 din ordonanță).

Înainte, aceste ore erau predate de învățătorii de la clasă, care primeau până la 20% în plus la salariu deoarece aceste ore erau plătite în afara normei de bază. Apariția ordonanței i-a nemulțumit pe cei de la UDMR, care au cerut abrogarea punctului 17 și revenirea la situația anterioară.

În urma conflictului, Valentin Popa și-a dat demisia.

Valentin Popa, ministrul-pamblică

Valentin Popa a devenit ministru al Educației în ianuarie 2018, în ciuda faptului că de-a lungul timpului a făcut numeroase greșeli de exprimare. De exemplu, într-un interviu a spus că este bucuros să taie „pamblica” de inaugurare, și a folosit cuvântul „celălanți” în loc de „ceilalți”.

Cine este Rovana Plumb

Rovana Plumb are în spate o carieră lungă prin diferite Guverne PSD. Varietatea portofoliilor deținute este uimitoare: înainte să fie ministru al Fondurilor Europene, a fost ministru al Muncii (martie 2014 – noiembrie 2015), iar anterior ministru al Mediului (mai 2012 – martie 2014). Acum, va prelua și Educația.

Valentin Popa, noul ministru al Educației, s-a autoplagiat de cel puțin trei ori

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.