Rovana Plumb a fost respinsă pentru funcția de comisar european

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Comisia Juridică a Parlamentului European a decis respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european pentru Transporturi. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a spus că 15 europarlamentari din 24 au votat respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european. Au mai fost 6 voturi „pentru” și 2 abțineri. Un europarlamentar ar fi absentat.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Rovana Plumb a fost chemată astăzi pentru o audiere excepțională, pentru a lămuri diferențele dintre declarațiile sale de avere depuse la Bruxelles și la București.

În total, zece candidați pentru funcții de comisari au fost obligați să ofere clarificări comisiei juridice. Dintre aceștia, doar Rovana Plumb și candidatul Ungariei au fost chemați pentru informații suplimentare.

Într-o scrisoare adresată președintei comisiei, Lucy Nethsingha, Plumb a argumentat că a completat declarația de avere conform Codului de conduită al comisarilor.

Potrivit Politico, Plumb a susținut că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție.

Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu o menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.

Citiți și: A murit Jacques Chirac

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.