Roșii crescute cu ajutorul curentului electric, metoda studiată de cercetători români

FOTO: kie-ker/Pixabay.com

FOTO: kie-ker/Pixabay.com

O echipă de cercetători de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a descoperit, după trei ani de studiu, că roșiile pot fi crescut cu ajutorul curentului electric, iar producția poate fi mai mare cu până la 70%.

Cei care au făcut studiul spun și că roșiile sunt mai ieftine și mai sănătoase decât cele recoltate din plantații tratate cu substanțe chimice și stimulatori de creștere.

„Iniţial, am pornit cu nişte baterii pentru a demonstra funcţionalitatea ideii în faţa profesorilor. La curenţi mai puternici plantele erau afectate, li se oprea metabolismul, la curenţi mai slabi erau stimulate.    Practic, prin această metodă inedită sunt stimulaţi hormonii naturali din fructe, care în foarte multe situaţii, în culturile clasice, sunt perturbaţi de anumiţi factori de mediu. Astfel, se evită substanţele chimice periculoase pentru sănătate, la care apelează unii legumicultorii”, a declarat doctorandul Mădălin Gheorghiţoaie, inițiatorul proiectului, pentru adevarul.ro.

În timpul cercetărilor, s-a constatat că producția este mai mare cu până la 70%, iar costurile de producție scad.

„Curentul electric este asigurat de la orice priză cu 220 de volţi. Este transformat cu ajutorul acestor surse în curent electric continuu de joasă tensiune. Fiind stimulată activitatea lor din rădăcină, tulpină, apex sau din vârful de creştere, atunci planta lucrează permanent datorită acestor hormoni care se găsesc în mod natural.

Fructul are peste 300 de grame, este un fruct de dimensiuni mari şi prezintă calităţi nutritive mai bune comparativ cu variantele tratate chimic.

Datorită faptului că se utilizează curent electric continuu, la intensităţi mici, nu facem altceva decât să stimulăm activitatea hormonală în latura de creştere. Evităm 100% utilizarea hormonilor artificiali inevitabil, odată instalat sistemul, poate fi utilizat pe tot parcursul anului”, a precizat coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Vasile Stoleru, de la Facultatea de Horticultură a USV Iaşi.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version