Românii vor avea cărți de identitate cu cip și vor fi cât cardul bancar

FOTO: Pixabay/Wikimedia Commons
FOTO: Pixabay/Wikimedia Commons

Cărțile de identitate se vor schimba începând de anul viitor, potrivit unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne pus, marți, în dezbatere publică. Noul act de identitate va avea un cip și va fi de dimensiunea unui card bancar.

Această schimbare vine după ce a un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021.

Printre altele, noua carte de identitate va ține loc și de card de sănătate pentru că va avea o cheie criptografică cu ajutorul căreia se poate face logare în sistemul de sănătate. Pe același cip vor mai fi o imagine facială, două amprente, un certificat digital pentru semnătura electronică emis și înscris de Ministerul Afacerilor Interne.

În proiect se mai spune și că se modifică vârsta primei cărți de identitate. Astfel, toți cei care au împlinit 12 ani trebuie să aibă acest act. În ceea ce privește valabilitatea, cei care au între 12 și 18 ani își vor reînnoi cartea de identitate după 6 ani, cei care au între 18 și 70 după 10 ani, iar cei care au peste 70 de ani nu mai e necesar să o schimbe.

Într-o intervenție la Digi24, șeful Direcției pentru Evidența Populației, Cătălin Giulescu, a declarat că pentru a emite aceste noi cărți de identitate e nevoie de o dezvoltare a sistemului informatic și că s-au făcut demersuri astfel încât de anul viitor să poată fi emise noile cărți de identitate.

„Trebuie să recunoaştem faptul că actualul card de sănătate nu deţine date privitoare la starea de sănătate. Conţine doar un certificat electronic de autentificare, un astfel de certificat va exista şi pe noul card electronic de identitate, astfel încât deţinerea actualului card de sănătate în forma actuală nu mai este utilă şi necesară, mai ales că generează un anumit nivel de cost la nivelul administraţiei publice din România.

Acest card electronic de identitate va permite autentificarea în sistemele administraţiei publice din România, atât centrale cât şi locale, astfel încât ceatăţeanul, indiferent de locul în care se află, în sensul în care intenţionăm să eliberăm aceste cărţi electronice şi pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, astfel încât, de la distanţă, aceştia să poată să interacţioneze cu administraţia din România şi să solicite prestarea de servicii.

Având în vedere anumite discuţii la nivelul societăţii româneşti, în anul 2017 s-a relevat că o parte a societăţii nu doreşte deţinerea unui document de identitate cu cip. Noul act normativ prevede această opţiune, solicitarea unui card fără cip, va avea acelaşi format. Problema este că, raportat la dispoziţiile regulamentului, acest document nu va permite călătoriile în străinătate, nici în spaţiul UE şi, nefiind prevăzut cu acel cip în care ar trebui să fie introduse certificatele electronice el nu va putea fi folosit pentru solicitarea de servicii la distanţă”, a explicat şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, Cătălin Giulescu, la Digi24

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.