Românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei, arată Eurobarometrul

ucraina
Foto: Karabo_Spain / pixabay.com

Un sondaj Eurobarometru realizat în Uniunea Europeană în lunile ianuarie-februarie 2023 arată că, dintre toate statele UE, în România se înregistrează cel mai mare procent de cetățeni care nu sunt de acord cu ajutorarea ucrainenilor, fie că este vorba despre ajutoare umanitare sau financiare.

La nivelul UE, 91% dintre cetățeni sunt de acord ca statele Uniunii să le ofere ajutoare umanitare oamenilor afectați de război. România, în schimb, se află cu mult în urma acestei medii, doar 71% dintre respondenți spunând că sunt de acord cu ajutoarele umanitare.

Un procent mic s-a înregistrat și în Bulgaria (81%), însă România este singura țară în care mai puțin de 80% dintre cei intervievați s-au arătat împotriva furnizării de ajutoare umanitare Ucrainei.

România se află pe ultimul loc și în ceea ce privește primirea refugiaților ucraineni în UE, doar 72% dintre respondenți spunând că sunt de acord cu primirea celor care s-au refugiat din calea războiului.

La această întrebare, media europeană a fost de 88%, mai scăzută în Bulgaria (73%), Cehia (72% – la egalitate cu România) și Austria (79%).

În ceea ce privește furnizarea de ajutor financiar Ucrainei, doar 59% dintre români sunt de acord, arată datele Eurobarometrului. Procente și mai scăzute s-au obținut în Bulgaria (55%) și Slovacia (53%). La nivelul UE, 77% dintre europeni au fost de acord cu furnizarea de ajutor financiar.

Rezultatele complete ale sondajului pot fi consultate aici.

Foto: Karabo_Spain / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.