Românii pot să se retragă din Pilonul II. Cum se procedează?

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Românii pot decide, începând de azi, dacă vor da în continuare o cotă din venituri la fondurile de pensii private din Pilonul II sau își transferă aceste contribuții la Pilonul I, care este de stat.

Românii pot opta pentru mutarea contribuțiilor printr-o cerere în care îşi exprimă acordul pentru transferul celor 3,75 procente, pe care acum le virează la Pilonul II, la Pilonul I, astfel încât întreaga contribuţie de 25% din venitul angajatului va finanţa plata pensiilor actuale.

Singura condiţie pentru transferul contribuţiei de la Pilonul II la Pilonul I este ca persoana să fi contribuit mai mult de 5 ani, însă banii strânși până acum la fondurile de pensii private vor rămâne acolo până la ieșirea la pensie a contributorului.

Pentru a renunța la fondul de pensii privat, contribuabilul trebuie să trimită administratorului său de pensii private o cerere-cadru care conţine, pe lângă datele de identificare a participantului la Pilonul II (nume şi prenume, cod numeric personal, seria şi numărul Cărţii de identitate, data naşterii, etc) şi datele de contact (adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresă de corespondenţă, număr de telefon). Sunt necesare și Codul Unic de identificare, o copie a actului de identitate valabil și o declarație pe proprie răspundere.

Cei care optează pentru transferul contribuțiilor riscă destul de mult pe termen lung. Pilonul I este considerat vulnerabil mai ales din cauza scăderii natalității, dar și a emigrației uriașe cu care s-a confruntat România în ultimii ani.