Românii, pe cale de dispariție? Natalitatea s-a prăbușit în 2020!

FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com
FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com

Numărul copiilor născuți în România în lunile martie, aprilie și mai a fost cel mai mic din ultimii zece ani, în timp ce numărul deceselor nu se apropie, în niciuna dintre luni, de maximumul ultimului deceniu.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, România a înregistrat un spor natural negativ al populaţiei și în lunile februarie şi martie din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Problema nu pare să afecteze doar România. Rata fertilității e în scădere în mare parte a lumii, iar oamenii de știință spun că unele țări, printre care și România, vor avea populații mult mai mici până la sfârșitul secolului XXI.

Foto: INS

În total, 23 de țări, printre care România, Spania și Japonia, vor înregistra înjumătățiri ale populației. De asemenea, în viitorul nu foarte îndepărtat, populațiile vor fi mult mai îmbătrânite.

Dacă la mijlocul secolului trecut, femeile făceau în medie 4,7 copii, în prezent rata fertilității a scăzut sub 2,5. Când va scădea sub 2,1, populația umană va începe să se contracteze, scrie BBC.

Un studiu publicat recent arată că în 2100, rata fertilității ar putea ajunge sub 1,7. Cercetătorii cred că vârful populației globale va fi atins în 2064, când vor fi 9,7 milioarde de oameni, însă spre sfârșitul veacului vor mai rămâne doar 8,8 miliarde.

Potrivit proiecțiilor, Italia va ajunge – de la 61 de milioane de locuitori – la doar 28 de milioane, în timp ce China, care urmează să ajungă, în câțiva ani, la 1,4 miliarde de locuitori, va avea în 2100 doar 732 de milioane de cetățeni.

Sunt și locuri unde populația va crește. În Africa sub-sahariană, de exemplu, se va înregistra o triplare a populației, iar Nigeria va ajunge la o populație uriașă, de aproape 800 de milioane de oameni.