Românii n-au fost niciodată atât de bogați

Scumpiri preturi, cresteri preturi, inflatie romania
Foto: Pixabay

Banca Națională a României a anunțat că avuția netă a populației a depășit 2.000 de miliarde de lei, înregistrând un avans de 8 la sută în al doilea trimestru al anului curent față de aceeași perioadă din anul trecut.

Viceguvernatorul Florin Georgescu a comunicat că avuţia populaţiei a recuperat pierderile consemnate după criza financiară din urmă cu zece ani, iar poziţia financiară a populaţiei a continuat să se îmbunătăţească, pe fondul evoluţiilor pozitive ale avuţiei nete, precum şi ale veniturilor disponibile.

Avansul este susținut în special de evoluția pozitivă a activelor imobiliare, care au crescut cu 11 procente, în timp ce activele financiare au scăzut foarte ușor, cu nici o jumătate de procent.

Aproape jumătate din avuția populației este în depozite și numerar, în timp ce acțiunile necotate și alte participații reprezintă aproape un sfert din total.

A scăzut mult și gradul de îndatorare al populației, fiind în prezent de 36%, cu 9 procente mai mic decât anul trecut.

Creditul nou-acordat populaţiei s-a majorat cu 7 la sută, în termeni anuali, în perioada octombrie 2018 – septembrie 2019, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani (27,2 miliarde lei). Creşterea a fost susţinută în principal de către avansul creditului de consum negarantat (+17 la sută).

Împrumuturile ipotecare standard au crescut și ele, cu 12%, cu toate că programul Prima Casă a înregistrat o scădere importantă, de 34%.