Românii, leneșii Europei? Suntem singura țară din Uniunea Europeană unde scade durata vieții active

Foto: Pixabay

Dacă la începutul secolului, românii erau pe locul 5 în topul țărilor în care se muncește cel mai mult, acum suntem la coada clasamentului, fiind singurul membru din UE unde viața activă a scăzut în ultimii ani.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, durata vieții active în România s-a redus cu aproape trei ani, începând cu anul 2000, românii muncind, în medie, 33 de ani și jumătate, față de media europeană de peste 36 de ani.

Evoluția țării noastre în acest clasament este foarte interesantă. La începutul secolului, situația era opusă: românii aveau o viață activă în câmpul muncii de peste 36 de ani, în timp ce media europeană era de aproape 33 de ani.

Regres uriaș al anilor de muncă pentru românce

Perioada pe care un român o muncește în decursul vieții a continuat să scadă în ultimii ani, în ciuda creșterii vârstei de pensionare.

România este singura ţară membră UE în care durata de muncă a scăzut faţă de anul 2000.

În același timp, în Bulgaria, perioada de activitate a cetățenilor a crescut cu 4,1 ani, cu 6,4 ani în Ungaria, cu 2,7 ani în Cehia şi cu 2,4 ani în Polonia.

În anul 2000, doar danezii, suedezii, finlandezii și britanicii munceau mai mult decât românii. Cea mai mare scădere a ratei de ocupare se înregistrează în rândul femeilor, unde s-a trecut de la un plus față de media UE de 5 ani la un minus de 3,5 ani.

În Top 5 țări europene cu cea mai ocupată populație, în locul României, a pătruns Germania, care a înregistrat un plus de 4,4 ani în secolul XXI.