Românii în condiții de vulnerabilitate vor avea acces la servicii de sănătate gratuite, fără CNP

Foto: valelopardo / Pixabay

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege prin care copiii și persoanele aflate în condiții de vulnerabilitate vor avea acces la servicii de sănătate gratuite.

Potrivit documentului, serviciile medicale vor fi asigurate pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, persoane cu handicap, femei însărcinate, lăuze şi victime ale traficului de persoane, chiar și în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă şi nu deţin cod numeric personal.

De același lucru vor beneficia și bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

Deputații nu i-au uitat nici pe reținuții, arestații sau deținuții care nu realizează venituri și se află în centrele de reținere și arestare preventivă.

Proiectul pare să fie un pas înainte pentru ușurarea accesului la servicii medicale pentru persoanele fără posibilități și în nevoie de ajutor imediat.