Românii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Românii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile, a decis comisia parlamentară care lucrează la modificarea legii electorale. De asemenea, parlamentarii au mai decis că toți cei care se vor afla la coadă la secția de votare vor putea vota și după ora 21:00, când se închid urnele.

„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00”, se arată în raportul adoptat joi de membrii comisiei de cod electoral.

Comisia parlamentară specială are termen până pe 5 iulie să redacteze un proiect de act normativ care să reglementeze desfășurarea procesului electoral în afara țării.

Decizia de înființare a acestei comisii vine după ce, la alegerile europarlamentare din 26 mai, zeci de mii de români din diaspora au stat la cozi la secțiile de votare, iar mulți dintre ei nici nu au reușit să-și exercite dreptul constituțional.

În urma organizării defectuoase, i s-a cerut demisia ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Reprezentanții comunității DeClic au inițiat o petiție online în acest sens, care a strâns aproape 125.000 de semnături.

„Dreptul la vot e unul fundamental. Să nu uităm asta. Cine era ministru de Externe în 2014, când au fost infernalele cozi la vot din diaspora? Veșnicul Teodor Meleșcanu, al cărui minister declara sfidător, 5 ani mai târziu, când iar sunt cozi imense, că totul e OK cu cele 441 de secții din diasapora”, scriu, printre altele, inițiatorii petiției.

La începutul lunii iunie, PNL, USR și PMP au depus o moțiune simplă la Senat, însă a fost respinsă.

„Ce s-a întâmplat, în 26 mai, la secţiile de votare din diaspora, a fost picătura care a umplut paharul. Nu mai putem tolera proasta gestionare a MAE, a acestui minister-far responsabil de dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale şi de imaginea României, acest minister care suferă cumplit din cauza domnului Meleşcanu. (…) Aţi eşuat lamentabil şi irevocabil în faţa cetăţenilor acestui stat în a le asigura dreptul fundamental de vot pe 26 mai. Vă cerem formal şi explicit să vă daţi demisia, domnule Meleşcanu! (…) Orice fărâmă de încredere din partea noastră faţă de dumneavoastră s-a spulberat pe 26 mai şi astăzi vă anunţăm că aţi rămas fără partener pe ringul de dans”, se arata în textul moţiunii simple.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.