Românii care vin din Italia, Spania și alte „zone roșii” nu mai sunt obligați să stea în centre de carantină

coronavirus carantină
Foto: Captură Digi24 / qimono / pixabay.com

Românii care se întorc din Italia, Spania și alte țări aflate pe lista „zonelor roșii” nu mai sunt obligați să stea în centre de carantină, ci pot sta în carantină la domiciliu timp de 14 zile, anunță hotnews.ro.

Un ordin al ministrului Sănătății publicat miercuri, 15 aprilie, în Monitorul Oficial, prevede că persoanele asimptomatice și cei care se întorc din țările de pe lista roșie sunt obligați să stea în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

Anterior, cei care reveneau din țările respective erau cazați în centre de carantină.

Autoritățile române au și insistat în ultimele săptămâni pe acest mesaj, și le-au transmis în mod repetat românilor din străinătate să nu vină de Paște în țară deoarece nu se vor putea întâlni cu cei dragi și nici nu vor putea sta acasă, ci vor fi duși în centre de carantină instituționalizată.

Însă noul ordin relaxează măsurile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Din zona roșie fac parte, în acest moment, următoarele țări:

– Austria
– Belgia
– Elveția
– Franța
– Germania
– Iran
– Italia
– Marea Britanie
– Olanda
– Spania
– SUA
– Turcia

Ordinul de ministru prevede faptul că, de acum înainte, prin carantină se înțelege atât instituirea măsurii de carantină instituționalizată (în spații special amenajate), cât și instituirea măsurii de izolare la domiciliu.

Se instituie măsura de carantină la domiciliu pentru următoarele categorii de persoane:

– persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roșie)

– persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)

– membrii de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus (COVID-19) care se carantinează la același domiciliu

Carantina la domiciliu poate fi instituită numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe proprie răspundere.

Ordinul mai prevede că persoanele carantinate la domiciliu au obligația să își anunțe medicul de familie cu privire la data începerii perioadei de izolare.

De asemenea, documentul prevede că persoanele aflate în carantină la domiciliu vor fi controlate și monitorizate zilnic de către autorități.

Sursa: hotnews.ro

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.