Românii care stăteau la coadă să voteze l-au făcut să plângă pe un polițist german

FOTO: G4Media/Youtube
FOTO: G4Media/Youtube

La mai multe secții de votare din diaspora s-au format cozi uriașe, iar unii oameni au așteptat și 4-5 ore ca să voteze. Alții nu au mai apucat să-și exercite dreptul consituțional pentru că secțiile au fost închise.

Potrivit legii, chiar dacă se ajunge la ora închiderii, toți cei care se află în perimetrul secției de votare au dreptul să voteze.

Jurnalistul Vlad Ursulean, de la Casa Jurnalistului, spunea în ziua alegerilor că polițiștii germani din Munchen au venit cu o idee ingenioasă. Aceștia au montat garduri pe un perimetru larg pe care l-au considerat spațiu al consulatului și astfel toți românii care se aflau acolo au avut dreptul să voteze.

G4Media.ro a publicat un clip în care românii care au stat la coadă la consulatul din Munchen pentru a vota le-au mulțumit polițiștilor germani. Românii au strigat „Polizei, danke, polizei!” și i-au aplaudat. Unul dintre polițiști s-a emoționat și i-au dat lacrimile.

Imediat după închiderea urnelor, într-o intervenție telefonică la Antena 3, Teodor Meleșcanu a spus că românii din Diaspora nu au fost umiliți. „Ne-am atins limitele”, a declarat ministrul de Externe.

După critici numeroase, ministrul Meleșcanu a revenit a doua zi și le-a cerut scuze românilor din Diaspora care nu au putut să voteze.

„Doresc să-mi exprim regretul și să cer scuze tuturor românilor din Diaspora care nu au putut să-și exercite dreptul de vot sau care au fost obligați să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creșterea numărului secțiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfășurat în condiții bune sau satisfăcătoare”, a precizat, luni seara, într-un comunicat, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.