Românii care donează celule stem nu mai plătesc CASS timp de 10 ani

FOTO: Annett_Klingner/Pixabay.com
FOTO: Annett_Klingner/Pixabay.com

Cei care donează celule stem hematopoietice nu vor mai plăti contribuția la asigurările sociale de sănătate timp de 10 ani. Potrivit directorului general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, medicul Aurora Dragomirișteanu, citat de adevarul.ro, scutirea de la plata CASS pentru acești donatori reprezintă o aliniere a legislației României la normele europene.

Donatorii de celule stem trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul național. „Odată înscris, nu înseamnă că și va dona. Dar odată înscris, un potențial donator intră în acest proces de căutare cu pacientul care nu are donator în familie, dar care este într-o fază de remisie a bolii hematologice de care suferă – fie leucemie, fie mielom, fie limfom – poate avea indicație de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. În familie, șansa de a găsi un donator compatibil e cam 25%. Faptul că familiile sunt din ce în ce mai puțin numeroase, șansa scade și mai mult. Deși sunt singurele cancere care pot fi vindecate, șansa rămâne teoretică dacă nu găsim în perioada în care bolnavul are indicație o persoană compatibilă”, a declarat medicul, pentru adevarul.ro.

În România, în Registul național, sunt înscriși 85.000, din 500.000 potențiali.

La momentul înscrierii în Registru, singura testare obligatorie care trebuie făcută este cea a unor antigene – din sânge sau din salivă – care conduc fie la toleranță fie la respingerea transplantului.

Procedura de donare are loc în momentul în care este stabilită compatibilitatea cu pacientul și se poate face în două metode: fie prin recoltare de celule stem din sângele periferic, fie prin puncția unui os lat.

„Cel care alege metoda este donatorul. Majoritatea aleg donarea din sânge periferic. Procedura este simplă, dar e nevoie de o pregătire de câteva zile înaintea donării. Aceasta înseamnă că dimineața și seara trebuie făcută câte o injecție care ajută celulele stem să iasă mai multe în periferie, astfel încât să poată fi recoltate într-un timp scurt. Persoanele foarte ocupate aleg să doneze prin puncția unui os lat. Aceasta este o procedură dureroasă, motiv pentru care se face sub anestezie generală. Iar după donare locul doare puțin, la fel ca la injecțiile cu penicilină”, explică dr. Aurora Dragomirișteanu. Există și un risc de dureri articulare osoase, mai spune directorul.

Donarea se poate face într-unul dintre centrele acreditate. În România avem patru astfel de centre: în București, la Fundeni, în Timișoara, la Spitalul de Urgență pentru copii „Louis Țurcanu”, la Iași, la Institutul de Oncologie, și la Spitalul județean din Târgu-Mureș.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.