Românii ar putea avea un culoar pentru vacanțe în Europa

FOTO: Julius_Silver/Pixabay.com
FOTO: Julius_Silver/Pixabay.com

Țările baltice Letonia, Estonia și Lituania au în plan ca începând cu 15 mai să-și deschidă granițele între ele și să creeze niște culoare de călătorie pentru vacanțe. Mai târziu, ar putea fi inclusă în această listă și Polonia.

La crearea unei zone turistice comune se gândesc și Grecia, Ciprul și Israelul. Potrivit antreprenorului Dragoș Anastasiu, care are afaceri și în domeniul turismului, o axă turistică regională a fost discutată și la Palatul Cotroceni.

„Acum trei zile când ne-am văzut cu președintele Iohannis exact asta i-am propus, noi credem că un culoar care vine din Germania și trece prin Austria, Ungaria și România este o chestiune de negociat. Această bulă este de negociat, cum țările baltice s-au deschis între ele.

Din sudul Germaniei, din Austria se ajunge destul de repede cu mașina în Transilvania. Sunt țări care au gestionat bine criza medicală, toate, suntem și noi printre ele și acum va trebui să folosim acest lucru ca argument pentru a fi în primul pluton, pentru a ne alătura unor țări precum Germania, Austria și Ungaria”, a declarat Dragoș Anastasiu, citat de Digi24.ro.

Turismul ar putea scădea cu până la 80%

Numărul turiștilor la nivel internațional ar putea scădea cu 60% – 80% în 2020, din cauza efectelor noului coronavirus, potrivit Organizației Mondiale a Turismului. Este vorba despre o revizuire, pentru că aceeași organizație anunța la sfârșitul lui martie, atunci când încă nu se știa cum va evolua pandemia, că va fi o scădere de maxim 30%.

Într-un comunicat de presă OMT transmite că „este de departe cea mai gravă criză cu care s-a confruntat turismul mondial de când a început realizarea acestor studii în anul 1950”.

Sectorul turistic a pierdut în jur de 74 de miliarde de euro în primele trei luni ale anului. Însă, în total, pierderile de venituri s-ar putea situa între 843 de miliarde de euro și 1,11 trilioane de euro. De asemenea, sunt în pericol între 100 și 120 de milioane de locuri de muncă directe în turism.

Reprezentanții organizației cred că Asia și Pacificul vor fi printre primele care se așteaptă să-și revină. De asemenea, persepective pozitive sunt și pentru Africa și Orientul Mijlociu.