România vs Germania. În cât timp se obține autorizația de construcție în cele două țări

obtinere autorizatie de construire

Un român care dorește să construiască o casă trebuie să aștepte un număr-record de 255 de zile pentru a primi o autorizație de construcție. Asta în timp ce în Uniunea Europeană există o țară, Germania, unde acest proces durează, în cazul locuințelor de rând, 25 de zile.

Românii sunt plimbați de la un ghișeu la altul pentru a întocmi dosarul pentru casă, având de urmat 14 proceduri. Toate aceste date apare în Strategia Națională a Locuirii, întocmită de Ministerul Dezvoltării în scopul de-birocratizării acestui proces anevoios, în viitorul aproiat.

În Germania și în majoritatea statelor vest-europene, întregul proces de obținere a autorizației de construcție se desfășoară online. În România, acest lucru nu este încă posibil. În timp ce în țara noastră beneficiarul trebuie să meargă de la o instituție la alta pentru a obține aprobări în vederea construirii, în Germania biroul însărcinat cu eliberarea autorizațiilor este cel care distribuie documentația.

Din 2011, autoritățile din Berlin au luat decizia ca pentru anumite construcții să nu mai fie nevoie de o autorizație de construcție, ci doar de o înștiințare. Astfel, beneficiarul anunță autoritățile că dorește ridicarea unei locuințe conforme cu regulile locale, iar, dacă în patru săptămâni nu primește o interdicție sau dacă statul nu solicită documente în plus, se poate apuca de lucru, informează ziare.com.

Românii umblă după acte la fel de mult ca sudanezii

Responsabilitatea respectării reglementărilor din zonă, ce sunt expuse public, revine echipei de proiectare.

Dacă o clădire (alte construcții decât locuințe) nu se încadrează în limitele procedurii simplificate, în termen de 14 zile de la depunerea documentației, autoritatea este obligată să solicite în scris documente, orice alt demers peste acest termen nemaicreând nicio obligație deponentului. Chiar și în cazul acestor clădiri complexe, autorizația se eliberează în maximum 96 de zile.

În România, obținerea autorizației de construcție dureacă la fel de mult precum în Rusia, Sudan sau India. Dintre vecinii noștri, cele mai multe demersuri care trebuie urmate de beneficiar pentru a obține autorizația sunt în Ungaria și Bulgaria.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

O altfel de casă. Costă doar câteva mii de euro, secretul „stă” însă în pereţi

Acte necesare pentru construirea unei case – mic indrumar birocratic

https://greatnews.ro/casa-mica-ieftina-calduroasa/

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.