Mai mult universități și companii din România vor să intre pe piața microcipurilor, care în prezent este dominată de Asia, unde se produc 90% din aceste dispozitive esențiale în foarte multe domenii.
România are la dispoziție de 420 de milioane de euro, prin PNRR, pentru astfel de proiecte.
Universitatea Politehnică Timișoara a obținut o finanțare de 30 de milioane de euro pentru a construi o rețea de laboratoare unde să poată cerceta și proiecta microcipurile.
„Acest proiect speră să reducă această dependență, dar și să creeze locuri de muncă High Tech, care mie mi se pare că sunt vitale pt industria românească”, a declarat, pentru Știrile Pro TV, profesorul universitar Aurel Gontean, de la Universitatea Politehnică Timișoara.
O companie care produce automobile a accesat și ea peste 70 de milioane de euro pentru cercetare în domeniu.
„Noi am văzut o posibilitate pentru economia României să o ducem la un nivel mai înalt de multe ori invențiile s-au făcut în Europa, dar altcineva a beneficiat. Și noi trebuie să vedem acum cum să industrializăm invențiile în Europa, să creștem competitivitatea și prin asta să aducem joburi cu valoare adăugată în Europa și în România”, a declarat manager general al companiei de automotive, Christian von Albrichsfeld, pentru sursa citată.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: