România vrea să elimine, până în 2025, toate materialele de plastic de unică folosință

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că România ar putea elimina total, până în 2025, toate produsele din plastic de unică folosință. Anunțul a fost făcut cu ocazia conferinței de lansare a campaniei „Punem preț pe plastic”, organizată de Carrefour România, potrivit Green-report.ro.

„Vom urmări strict agenda Uniunii Europene, pentru ca în 2025 România să îndepărteze complet produsele de plastic de unică folosință. Suntem aici să ajutăm companiile și românii să facă din economia circulară o realitate”, a declarat ministrul mediului.

Carrefour a inițiat un program pilot, prin care clienții magazinului din Băneasa pot achiziționa fructe și legume cu PET-uri. Fiecare PET valorează un fruct sau o legumă.

De asemenea, „Vino cu caserola ta de acasă!” este un program prin care clienții hipermarketurilor și supermarketurilor Carrefour pot achiziționa produse din zona de Gastronomie în propriile caserole. Compania încurajează astfel refolosirea produselor de plastic, pentru diminuarea consumului. Anul trecut, clienții Carrefour au folosit peste 5 milioane de caserole de plastic pentru zona de Gastronomie, caserole care devin de cele mai multe ori de unică folosință.

În luna mai, Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsurile propuse de Comisie de a reduce deșeurile provenite de la mai multe categorii de produse din plastic.

Vor fi interzise la vânzare în Uniunea Europeană bețișoarele pentru urechi, paiele pentru băuturi, paharele, recipientele pentru alimente și băuturi din polistiren expandat și toate produsele din plastic oxodegradabil.

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a pune în practică în propria legislație aceste măsuri.

Directiva europeană mai urmărește și colectarea separată a sticlelor din plastic de 90% până în 2029 (77% până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include în proporție de 25% plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30% în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

De asemenea, se mai cer măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse.

Directiva mai prevede și că dopurile și capacele fixate trebuie să rămână atașate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei.

Obligațiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024, în funcție de produs.

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.