România va primi 80 de miliarde de euro de la UE. Iohannis: O sumă impresionantă

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord în ceea ce privește masivul plan de stimulare a economiilor lovite de coronavirus. Consensul s-a obținut marți dimineață, după ce negocierile au durat toată noaptea.

„Acord!”, a scris pe Twitter liderul summit-ului, Charles Michel, la scurt timp după ce cei 27 de lideri au ajuns la o înțelegere. Acest lucru s-a întâmplat în jurul orei 5 dimineață. E vorba de o revenire economică a țărilor din UE finanțată cu un buget de 750 de miliarde de euro.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți dimineață, că „este un acord extrem de important pentru România”. „Iată că, după discuții foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene”, a explicat președintele român.

Iohannis a mai adăugat că suma va fi folosită pentru a reface infrastructura României, pentru a construi spitale și școli, pentru a moderniza marele sistem publice.

„Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică. 80 de miliarde de euro vom folosi vom folosi pentru a pune în practică, pe de o parte planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătit să începem implementarea.

Pe de altă parte, de o vreme bună lucrăm la planul național de relansare care va fi prezentat Comisiei Europene pentru a primi fondurile pentru relandarea economică. (…) Până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Este o zi importantă pentru toți, o zi importantă pentru proiectul european”, a declarat președintele.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.