România va intra în procedură de deficit excesiv. Ce înseamnă asta?

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Florin Cîțu, ministrul interimar al Finanțelor, a declarat că România va intra în procedură de deficit excesiv, după ce anul trecut a avut pierderi de peste 3% din PIB.

Mai exact, bugetul general consolidat al țării pe anul 2019 s-a încheiat cu un deficit de 48,3 miliarde de lei, aproximativ 4,6% din Produsul Intern Brut.

”Nu putem să evităm acest lucru. Ce putem noi să facem este să ne asigurăm că venim cât mai repede cu deficitul sub 3%. Ne întoarcem sub 3% în 2022. Decizia de a porni procedura de deficit excesiv pentru România este la Comisia Europeană”, a declarat Florin Cîțu, pentru Realitatea Plus.

Cîțu știe cine e de vină pentru cifrele financiare dezastruoase: PSD! Liberalul spune că foștii guvernanți au cheltuit și s-au împrumutat fără măsură.

Deficitul bugetar din 2019 este mult mai mare decât cel din 2018, care fusese sub limita impusă de Comisia Europeană, de 3% din PIB.

Procedura de deficit excesiv (PDE) este reglementată de articolul 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

România și Ungaria, în procedură de deficit excesiv

Este pentru prima oară de la aderarea la Uniunea Europeană când țara noastră va intra într-o astfel de procedură, care nu este străină altor state membre importante, cum ar fi Spania sau Italia.

În perioada 2010-11, în momentul culminant al crizei monedei euro, au fost deschise proceduri pentru 24 de state membre.

Comisia Europeană a observat, în ultimul an, o deviație importantă în echilibrul finanțelor publice în România, însă țara noastră nu a făcut corecțiile necesare.

Potrivit procedurii de deficit excesiv, Comisia va renunța la sugestii și va trece la directive. România va trebui să respecte indicațiile UE, pentru a-și echilibra bugetul.

În prezent, niciun stat membru nu este în procedură de deficit excesiv, însă aceasta ar urma să fie demarată pentru România și Ungaria.