România va găzdui o importantă competiție sportivă în 2020

România va găzdui Campionatul Mondial de tineret la handbal feminin. Foto: James Kim / Flickr
România va găzdui Campionatul Mondial de tineret la handbal feminin. Foto: James Kim / Flickr

România a fost aleasă drept țară-gazdă a turneului final al Campionatului Mondial de tineret la handbal feminin. Meciurile se vor disputa la București și Brașov.

Decizia a fost luată de delegațiile prezente la Congresul Federației Internaționale de Handbal de la Antalya.

România a fost singura țară care a ajuns în faza finală pentru organizarea turneului de tineret al Mondialelor de handbal feminin, după ce, inițial, Macedonia și Irlanda își exprimaseră dorința de a găzdui competiția. Este pentru a doua oară când această întrecere are loc în România, după ediția ianugurală din 1977.

Atunci, tinerele handbaliste din România încheiau competiția pe locul 3, după o finală mică câștigată în prelungiri cu Germania de Est.

România are în palmares două titluri mondiale la tineret, obținute în 1995 și 1999, dar și trei medalii de bronz, în 1977, 1997 și 2016. Până la competiția găzduită de România în 2020, Mondialele de tineret în handbalul feminin vor trece, anul viitor, și prin Ungaria.

La senioare, țara noastră nu a mai găzduit un campionat mondial din 1962. Atunci, România câștiga competiția. Avea să fie ultima medalie de aur la Mondiale a naționalei mari feminine, care, de atunci, a mai ajuns doar de două ori în finală. Cea mai recentă medalie a tricolorelor a fost bronzul cucerit în 2015, în Danemarca.

Nu este singura veste bună a Congresului IHF de la Antalya. Fosta jucătoare a naționalei Narcisa Lecușanu (41 de ani) a fost aleasă în funcția de membru al Comitetului Executiv al Federației Internaționale de Handbal.

Românca a fost aleasă cu 110 voturi, alături de cehul Frantisek Taborsky, care a strâns 98 de voturi, în timp ce antrenorul polonez Bogdan Wenta și președintele Federației Ruse de Handbal, Serghei Șișkarev, nu au primit voturile necesare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.