România va deține o parte din Stația Spațială Internațională

stația spațială internațională

Stația Spațială Internațională se află pe orbita Pământului, la o altitudine cuprinsă între 330 și 435 de km. Foto: NASA/Crew of STS-132

România va deține o parte din Stația Spațială Internațională și va contribui la dezvoltarea celei mai noi rachete europene, Ariane 6, se arată într-un comunicat de presă remis greatnews.ro de Agenția Spațială Română (ROSA).

În urma Consiliului Ministerial al Agenției Spațiale Europene (ESA), desfășurat la Luxemburg pe 2 decembrie, România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ESA de importanță strategică: Stația Spațială Internațională (ISS) și dezvoltarea rachetei Ariane 6.

România a devenit astfel cea de-a douăsprezecea țară europeană și cea de-a 16-a țară din lume care deține un procent din Stația Spațială Internațională.

“Prin implicarea în programul ESA dedicat Stației Spațiale, România devine coproprietar al Stației, alături de celelalte state europene, precum și de partenerii internaționali: SUA, Canada, Rusia și Japonia”, se arată în comunicatul de presă.

Prin acest program, statul român dorește să dezvolte tehnologii și forță de muncă specializate în explorare spațială. Stația Spațială este un laborator excelent pentru a testa tehnologii pentru misiuni spațiale pe orbită joasă, dar și pentru misiuni de explorare a Sistemul Solar, arată ROSA. Decizia Consiliului ESA de continuare a programului ISS vizează pregătirea pentru trei direcții de explorare spațială: misiunile LEO (plasarea unui satelit pe orbita Lunii), misiuni pe Lună și pe Marte.

România vrea să lanseze nanosateliți de pe Stația Spațială Internațională

România este interesată să lanseze nanosateliți în formație de pe Stația Spațială Internațională, acest domeniu de nișă aflându-se pe agenda ROSA.

“Nanosateliții cu scop comercial vor juca un rol din ce în ce mai important pentru aplicații spațiale și terestre. Ne dorim ca România să fie un jucător important pe această piață. Dezvoltarea de nanosateliți în scop comercial va conduce la dezvoltarea de tehnologii inovatoare, care ulterior ne vor permite să ne implicăm în misiuni de explorare a Sistemului Solar, dincolo de orbita joasă a Pământului”, a declarat președintele ROSA, Marius-Ioan Piso.

Astronauta americană Tracy Caldwell privește Pământul din Stația Spațială Internațională. Foto: NASA/Tracy Caldwell Dyson

La întâlnirea din Luxemburg, membrii Consiliului ESA au luat și decizii privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C și Ariane 6. Prin participarea României la programul de dezvoltare a celei mai noi rachete europene, Ariane 6, industria spațială din România va avea ocazia de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni.

„Acceptarea României în acest program de către ESA alături de doar alte 11 state membre demonstrează că țara noastră are deja capacități industriale competitive. Totodată, participarea României la dezvoltarea rachetei Ariane 6 va contribui la dezvoltare tehnologică, inovare și pregătire profesională în domenii de nișă, cu potențial de a consolida rolul pe care România îl joacă în strategia spațială europeană și mondială”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit ROSA, implicarea României în aceste programe este o confirmare a contribuțiilor aduse de România în domeniul spațial, fiind totodată o continuare a participării românești în această direcție. Primul experiment spaţial cu participare românească a fost realizat încă din anul 1972, prin Programul Intercosmos, iar în 1981, pe 14 mai, România a trimis primul cosmonaut în spațiu, fiind cea de-a 11-a țară din lume care reușea acest lucru.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version