România va construi o centrală electrică în Iran

România a semnat un acord preliminar cu Iranul cu privire la construcția unei centrale electrice de 1.000 de megawați în apropierea graniței cu Irak.

„Unul din succesele vizitei a fost semnarea memorandului pentru construcția centralei electrice de 1.000 megawați în Mehran, care va fi finanțată de investitorii români și iranieni”, a anunțat Mohammad Azadi, membru al unei delegații iraniene care a fost în mai multe țări est-europene.

Acordul semnat între partea română și compania iraniană „Pichak Sanat Ilam Company” necesită o investiție de 700 milioane de dolari, dintre care 70 la sută va fi oferită de partea română, iar restul, de partea iraniană. Noua centrală va asigura exportul de curent electric în Irak.

Iranul exportă, în prezent, 1.500 de megawați în Irak, însă cererea este mult mai mare. Irakul are o datorie de 1 miliard de dolari americani către Iran, însă o rezolvare a situației este discutată de cele două părți.

România are un acord comercial bilateral cu Iranul, iar la sfârșitul anului trecut, țara noastră exporta în Iran bunuri în valoare de peste 200 de milioane de dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.