România – Ungaria. Povestea unei rivalități

România – Ungaria. În ciuda unui start slab de turneu final, naționala de handbal a României poate reintra în cursa pentru semifinale la Euro 2014 cu o victorie în fața gazdelor din Ungaria.

România – Ungaria se joacă în această seară, de la ora 21.30 (în direct la TVR 2) în sala de 8.500 de locuri din Debrecen. Se anunță un duel încins, la fel ca toate cele disputate până acum de-a lungul istoriei între cele două națiuni.

Ungaria are 2 puncte în Grupa I, strânse în urma victoriei cu Polonia din prima fază a competiției, în timp ce România se poate lăuda cu doar un punct, luat din remiza cu ghinion din meciul cu Danemarca.

O victorie a tricolorelor diseară ar îndeplini, în mare parte, obiectivul delegației române la Euro 2014, turneu găzduit de Ungaria și Croația: locurile 1-8. Chiar și dacă se impune în toate meciurile din faza a doua – pe lângă Ungaria, România va mai întâlni Spania (4 puncte) și Polonia (0 puncte) -, echipa lui Gheorghe Tadici poate rata prezența în semifinale.

Scenariul ideal pentru tricolore ar fi trei victorii și un parcurs fără eșec al Norvegiei.

Dacă în naționala României strălucește Cristina Neagu, vedeta de la Buducnost este a treia cea mai bună marcatoare a competiției (25 de goluri) și jucătoarea cu cele mai multe aruncări la poartă (51), maghiarele nu vor conta pe liderul lor din ultimii ani: Anita Gorbicz, care a rămas însărcinată.

Ungaria se bazează pe jucătoare de la Gyor, deținătoarea Ligii Campionilor, și Ferencvaros, Aniko Kovacsics și Zsuzsanna Tomori fiind însă două mari pericole pentru poarta Paulei Ungureanu diseară, la Debrecen.

România – Ungaria este deja un clasic al turneelor finale, iar diseară cele două echipe se vor întâlni pentru a 18-a oară. Bilanțul e favoribil maghiarelor, care s-au impus de 12 ori. În schimb, patru din cele cinci succesuri ale româncelor au venit în ultimele șase meciuri.

România a ieșit învingătoare și în ultimul duel direct, scor 21-17, la Mondialul de anul trecut, din Serbia. Ungaria a câștigat la Europene în 2000, chiar în România, când au câștigat cu 25-24 în semifinale, anulând visul tricolorelor de a juca prima finală la competiția continentală de elită din istorie.