România, ultima din Uniunea Europeană la democrație. În lume, suntem după Ghana!

Florin Iordache și gestul său obscen din Parlament. Foto: Captură YouTube

România este țara cu cel mai slab scor din Uniunea Europeană în ceea ce privește democrația, potrivit unui raport realizat de publicația ”The Economist”.

România ocupă locul 66 în lume în ierarhia ”The Economist”, după țări precum Trinidad Tobago, Ghana sau Republica Dominicană.

”Modificările din justiţie şi demiterea şefei DNA de către ministru împotriva deciziei CSM au afectat libertăţile civile ale românilor”, se precizează în raport.

România a căzut șapte locuri față de clasamentul precedent, din urmă cu șapte ani.

România a pierdut puncte la procesul electoral şi pluralismul politic. Şi la capitolul funcţionarea guvernării suntem într-o situație mai proastă. Cea mai mare pierdere înregistrată de țara noastră este, însă, la capitolul libertăți civile.

Raportul ”The Economist” arată că democrația a pierdut din forță în multe țări din Europa, în special în partea Răsăriteană a continentului, Ungaria și Polonia fiind alte două exemple în acest sens.

”Scorul României a scăzut după implementarea în 2018 a mai multor legi care au redus independența sistemului judiciar. Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a fost de asemenea înlăturat în 2018 la cererea ministrului justiției, împotriva opiniilor Consiliului Superior al Magistraturii”, se menționează în raport.