România, judecată pentru poluare. Trei orașe au atras atenția Comisiei Europene

FOTO: fritsje/Pixabay.com
FOTO: fritsje/Pixabay.com

Comisia Europeană a trimis în judecată șase state membre la Curtea Europeană de Justiție pentru că nu au luat măsuri pentru ameliorarea calității aerului. România, Franța, Germania, Ungaria, Italia și Marea Britanie vor fi judecate pentru că nu respectă valorile-limită convenite pentru calitatea aerului.

Ministerul Mediului spune că au fost întâlniri cu primarii din Brașov, Iași și București, pentru care CE a declanșat procedurile de infringement. În urma discuțiilor, s-a convenit pentru a urgenta adoptarea unor planuri în ceea ce privește calitatea aerului.

De asemenea, într-un comunicat citat de Mediafax.ro, reprezentanții ministerului Mediului spun că reducerea impactului traficului rutier asupra calității aerului s-a făcut prin continuarea programelor Rabla și Rabla Plus.

Potrivit unor statistici, peste 400 de mii de oameni mor prematur în fiecare an în UE din cauza unor boli respiratorii și cardiovasculare, iar una dintre cauzele care duc la aceste afecțiuni este aerul poluat.

De asemenea, CE spune că din cauza ratei de mortalitate prematură comunitatea europeană pierde în fiecare an în jur de 20 de miliarde de euro.

În urmă cu doi ani, Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului (I.A.R.C.), un organism specializat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.), a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni, alături de azbest şi tutun, şi a publicat recent cifre îngrijorătoare pentru România.

Potrivit specialiștilor, gazele de eşapament, traficul intens, coşurile industriale, şantierele de construcţii, încălzirea rezidenţială sunt cele mai importante surse de poluare a aerului în marile orașe. De asemenea, dintre toţi poluanţii atmosferici, pulberile în suspensie şi ozonul de la nivelul solului sunt cei care afectează cel mai grav sănătatea umană.

GreatNews a făcut un reportaj într-un loc extrem de poluat din România, pe care îl puteți citi – AICI.  

FOTO: fritsje/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.