România trebuie să reducă 12,7% din emsiile de gaze cu efect de seră

Nivelul dioxidului de carbon a crescut constant în ultimii ani (Wikimedia Commons)
Nivelul dioxidului de carbon a crescut constant în ultimii ani (Wikimedia Commons)

Planul Comisiei Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, care își propune ca Uniunea Europeană să devină neutră în ceea ce privește emisiile de carbon până în 2050, va afecta dramatic și viața din România.

Mai multe propuneri, care necesită, însă, aprobarea celor 27 de state membre, au fost citite în Parlamentul europeann.

Printre acestea se numără taxe mai mari pentru combustibilii folosiți în traficul aerian și interdicția de a mai vinde mașini pe benzină sau motorină începând cu anul 2035.

”Acționând acum putem face lucrurile altfel și vom alege o cale mai bună, mai sănătoasă și mai prosperă către viitor”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

”Este misiunea generației noastre de a asigura bunăstarea generațiilor viitoare. Europa e pregătită să deschidă calea”, a completat nemțoaica.

Măsurile ar putea duce la creșterea facturilor pentru majoritatea cetățenilor din Uniunea Europeană.

”Le vom cere multe cetățenilor”, a declarat șeful politicilor climatice ale UE, Frans Timmermans, adăugând: ”Vom cere multe de la industria noastră, însă o facem pentru o cauză bună. Vrem să dăm o șansă omenirii în lupta cu schimbările climatice”.

Potrivit planurilor, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Luxemburg vor trebui să-şi reducă emisiile cu 50% până în anul 2030 faţă de anul 2005.

România, înn schimb, trebuie să reducă emisiile cu 12,7%, față de 2% cât este ținta în acest moment. Cehia trebuie să scadă emisiile cu 26%, Ungaria cu 18,7%, iar Polonia cu 17,7%.

Comisia Europeană dorește ca până în anul 2030 să scadă emisiile de carbon cu 55% față de nivelul din 1990. Până în 2019, UE a reușit să le scadă cu 24%.