România, tot mai roz: 10 păsări flamingo au ajuns în Delta Dunării

Foto: ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Un grup de zece păsări flamingo, cel mai mare depistat în Delta Dunării în ultimul secol, a fost fotografiat zilele trecute în zona Meleaua Sacalin.

Potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea, păsările roz au fost observate în 13 mai. Potrivit specialiștilor, specia de păsări preferă bazinul mediteranean, cele mai apropiate colonii fiind în Grecia, Turcia sau chiar Muntenegru.

”În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici, prima semnalare aici fiind în anul 1900. Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observaţi în România în ultimul secol”, a scris ARBDD, pe Facebook.

Grupul de păsări flamingo și-a luat, însă, repede zborul și nu a putut fi monitorizat.

”Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia sau Turcia. Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă”, se mai precizează în anunțul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În Delta Dunării trăiesc numeroase specii de păsări sălbatice și migratoare, coloniile de pelicani de aici fiind printre cele mai numeroase din Europa.

Păsările Flamingo trăiesc în zone din cele mai diverse, putând fi găsite chiar și în apropierea Munților Anzi, în America de Sud. Poluarea este cel mai mare dușman al acestor splendide păsări. Într-un singur incident de poluare, petrecut în Kenya, în 1993, peste 20.000 de exemplare și-au pierdut viața.