România testează de 2 ori mai puțin decât Belarus și Kazahstan. Chiar și Venezuela stă mai bine

test coronavirus
Foto: Herney / pixabay.com

Pentru a ține sub control pandemia de coronavirus și, în special, pentru a identifica și izola rapid focarele de COVID-19, testarea în masă a populației este esențială.

În ciuda acestui fapt, chiar dacă au trecut aproape 4 luni de la apariția primului caz de coronavirus în România (primul caz a fost înregistrat pe 27 februarie), țara noastră a dezvoltat o capacitate de testare nu doar mult sub a altor state din Uniunea European, ci chiar și sub a altor state considerate în mod tradițional mai puțin dezvoltate.

În data de 25 aprilie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că România are o capacitate de testare de 10.000 de teste pe zi.

De atunci au trecut aproape două luni iar numărul de teste zilnic este de maximum 11.000 de teste. Iar în zilele de weekend, numărul de teste este mult mai mic. De pildă, duminică, 14 iunie, au fost raportate doar puțin peste 7.900 de teste prelucrate.

Concret, România face mai puține teste la milion de locuitori decât Belarus, Kazahstan sau Venezuela. De asemenea, țări precum Peru sau Chile stau mai bine decât România la acest capitol.

Belarus

Țara europeană cu o populație de 9,5 milioane de locuitori a efectuat foarte multe teste, fiind pe locul 25 la nivel mondial în funcție de numărul de teste efectuat la un milion de persoane.

Mai exact, în Belarus s-au realizat peste 80.000 de teste la un milion de persoane. Cu ajutorul acestor teste au fost depistate peste 55.000 de cazuri de coronavirus.

În total, această țară, care are o populație cât jumătate din România, a făcut până acum peste 760.000 de teste, în vreme ce România a făcut doar 573.000 de teste.

Kazahstan

Kazahstan a făcut până acum peste 63.000 de teste la 1 milion de locuitori. Cu ajutorul acestor teste, au fost depistați pozitiv la coronavirus în jur de 15.500 de oameni.

Populația totală a țării este de 18,7 milioane de locuitori, iar până acum numărul total de teste efectuat este de 1,1 milioane. Prin urmare, o țară care are cam aceeași populație precum România a realizat de 2 ori mai multe teste.

Venezuela

Chiar și Venezuela, țară lovită puternic de o criză economică și socială, testează mai mult decât România. Statul are o populație de aproximativ 28,5 milioane de locuitori și 3.150 de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Pentru a depista aceste persoane, autoritățile au realizat 38.000 de teste la un milion de oameni. În total, au fost realizate 1 milion de teste.

Chile

Chile are o populație totală de 19 milioane de locuitori și 184.000 de cazuri de coronavirus. Până acum, autoritățile au făcut în jur de 46.000 de teste la un milion de persoane. Numărul total de teste este de 873.000.

Peru

Peru, o țară cu o populație de aproape 33 de milioane de locuitori, a realizat până acum peste 41.000 de teste la un milion de locuitori. Cu ajutorul acestor teste au fost depistate peste 237.000 de cazuri de coronavirus.

Numărul total de teste efectuat în Peru este de 1,4 milioane.

Unde se află România

În funcție de numărul de teste la un milion de locuitori, România – țară cu aproximativ 19 milioane de locuitori – se află pe locul 63 în lume. Au fost efectuate aproape 30.000 de teste la 1 milion de oameni. Numărul total de teste a ajuns la puțin peste 573.000.

Sursa datelor: Worldofmeters

Foto: Herney / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.