România și Bulgaria vor să construiască un nou pod peste Dunăre

FOTO: tookapic/Pixabay.com
FOTO: tookapic/Pixabay.com

Autoritățile din Bulgaria și România lucrează la un plan de construire a unui al treilea pod peste Dunăre, potrivit Ministerului Transporturilor de la Sofia, citat de Sega

Proiectul comun pentru această construcție a fost înaintat Comisiei Europene. Noul pod ar urma să fie lângă Ruse-Giurgiu și pe el vor putea trece atât mașinile, cât și trenul.

Participarea financiară a părții bulgare la studiul de fezabilitate este în valoare de 1,4 milioane de euro și se așteaptă ca până la 50% din sumă să fie granturi în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei.

Odată cu studiile, se va face o analiză a diferitelor trasee și a punctelor din care va porni podul la Ruse și Giurgiu și se va sprijini alegerea unei soluții tehnice. La începutul anului 2024, este de așteptat să se anunțe dacă proiectul a fost aprobat pentru finanțare.

Calendarul prevede semnarea unui contract cu Comisa Europeană până la jumătatea anului 2024 și implementarea până la sfârșitul lui 2026, când cele două state vor decide locația și modalitatea de finanțare a noului pod.

De asemenea, va fi analizată și posibilitatea utilizării mecanismelor parteneriatului public-privat pentru construirea podului. Acest lucru ar duce la o scurtare semnificativă a termenelor limită pentru realizarea integrală a podului și ar atrage finanțare suplimentară din alte surse.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.