România se răcorește! De când vin ploile

FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com
FOTO: Myriams-Fotos/Pixabay.com

Va fi în continuare cald duminică și luni în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Potrivit meteorologilor, codul galben caniculă rămâne valabil pentru București și 25 de județe. În nord, centru, sud-vest și la munte e posibil să apară ploi și vijelii.

Conform meteorologilor, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Duminică, local, iar luni izolat, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului, mai spun reprezentanții ANM.

De asemenea, a fost emisă o informare de instabilitate atmosferică pentru intervalul duminică, ora 12:00 – marți, ora 22:00.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni după-amiază în majoritatea regiunilor. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 50-60 l/mp.

De duminică, de la ora 15.00, și până luni, la ora 6.00, unsprezece județe vor fi sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. Judeţele vizate sunt: Suceava, Botoşani, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, iar parţial, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita.

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-45 l/mp, potrivit meteorologilor.

De marți, sunt așteptate ploi, iar temperaturile vor mai scădea.