România se înarmează. Este testat un dispozitiv termobaric

Armata română încearcă să țină pasul cu avansurile tehnologice din domeniu (Foto: locotenent-colonel Dragoş Angelache)
Armata română încearcă să țină pasul cu avansurile tehnologice din domeniu (Foto: locotenent-colonel Dragoş Angelache)

Prima armă termobarică din România este în teste. Aceasta folosește muniție creată dintr-un amestec de explozibil și combustibil.

Potrivit Digi 24, când este folosită, arma termobarică eliberează o presiune uriașă, cât și temperaturi de peste 2.000 de grade Celsius. Chiar și așa, arma nu va intra prea curând în dotarea soldaților români.

”Suprapresiune de un bar la 10 metri distanţă. 15-16 bari în centru. Nu e prin explozie, e prin presiune. Trage trei lovituri una după alta. E suficientă o suprapresiune ca să spargă timpanele, iar dacă ești surd, eşti scos din luptă””, explică Gabriel Epure, comandantul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN.

Arma românească nu a fost încă omologată, însă dispozitive similare sunt produse în alte opt țări ale lumii, printre care Statele Unite, China, Rusia, Israel și Bulgaria.

O altă invenție notabilă a soldaților din Departamentului de cercetare al Ministerului de Interne este un cort special pentru cei contaminați biologic.

Cortul are o suprafață de 8 metri pătrați, beneficiază de aparate de filtrare a aerului și poate fi echipat cu aparatură medicală.

Armata speră ca cele două invenţii să fie fabricate în serie. Cercetătorii din armată au fabricat în ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip, însă Ministerul Economiei a investit în puține dintre ele.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.