România redevine grânarul Europei. Producția de cereale a crescut spectaculos în 2017

2018 a fost un an bun pentru agricultura românească. Foto: Pixabay

Agricultura românească este tot mai performantă. Producția de cereale de anul trecut a fost cu 12,4% mai mare decât în 2016, în ciuda faptului că suprafața cultivată a fost redusă cu 6,9 procente.

Potrivit datelor publicate de Inistitutul Național de Statistică, în România au fost recoltate 24,46 de milioane de tone de cereale în 2017, cu aproape 3 milioane de tone mai mult decât în anul precedent.

În 2016, țara noastră ocupa locul 6 în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de cereale, după Franța – liderul clasamentului -, Germania, Polonia, Spania și Marea Britanie.

România ar putea ajunge Spania din urmă, pe poziția a patra în topul celor mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană.

Suprafața totală pe care s-au cultivat cereale în România a fost de 5,1 milioane de hectare. Agricultorii au ales să cultive porumb pe 47% din acest total, în timp ce aproape 40% a fost ocupat de grâu.

România a produs 14,3 milioane de tone de porumb, cu o treime mai mult decât în 2016, în timp ce producția de grâu a crescut cu 17%, până la aproape 10 milioane de tone.

Rapița rămâne o cultură foarte profitabilă în țara noastră, suprafața cultivată crescând cu aproape șapte procente, la 1,74 milioane de hectare, în timp ce producția de ulei de rapiță a înregistrat un avans de 29%, pânp la 4,66 milioane de tone.

Anul trecut a fost unul excelent și în alte domenii ale agriculturii, cum ar fi cel legumicol și cel viticol. Producția de struguri a crescut cu 45% față de anul precedent, cu toate că suprafața podgoriilor a rămas neschimbată.

Singurul minus al agriculturii românești s-a consemnat în producția de fructe, grav afectată de înghețul din aprilie 2017.

Foto: Pixabay