România rămâne fără doctori. Opt din zece tineri medici vor să plece din țară

Peste 82 la sută din medicii tineri din România se gândesc să profeze în străinătate, potrivit unui sondaj recent.

Pe lângă faptul că în țările europene – aflate mereu în căutarea unor buni profesioniști – salariile sunt mult mai mari decât în România, medicii români s-au săturat de condițiile proaste din țară, susține un sondaj al Fundației Colegiului Medicilor din București.

Doar unul din zece tineri medici nu a avut niciodată intenția de a părăsi țara. Jumătate dintre ei au declarat că este posibil să plece, iar o treime vrea să lucreze în străinătate.

Țările din Vestul Europei caută specialiști în chirugie, medicină dentară, obstetrică și ginecologie, terapie intensivă, medicină de urgență și cardiologie.

Tinerii medici români sunt nemulțumiți de condițiile de lucru din țară, dar și de faptul că eforturile lor nu sunt recunoscute de societate. Aproape 500 din cei 640 de medici chestionați au declarat că încă mai primesc ajutor financiar din partea părinților.

În acest moment, în sistemul medical românesc intră în fiecare an aproximativ 3.000 de medici noi. În același interval de timp, din sistem ies aproape 3.500 de medici, prin migrație sau pensionare.

Recomandările editorilor GreatNews:

Primarul lui Dumnezeu. Un edil, aflat în pușcărie, vrea să jure în biserică
Primarul unui important oraș din România, condamnat la șase ani de închisoare
Românii nu vor mai plăti taxa de timbru