România pierde o medalie olimpică. Cum a comentat sportivul acuzațiile de dopaj, cât încă era la Rio

România pierde o medalie olimpică, după ce un sportiv medaliat cu bronz la Rio a fost depistat pozitiv la testele anti-doping.

Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz în proba de haltere, categoria 85 de kilograme, a fost prins dopat zilele trecute, anunță TVR. Comitetul Olimpic și Sportiv Român riscă o amendă de 100.000 de euro.

Pentru Sîncrăian, este a doua abatere pentru dopaj, însă prima la Jocurile Olimpice. În 2013, sportivul român a fost suspendat doi ani după ce testele au arătat că s-a dopat cu o substanță numită stanozolol.

După finala la haltere de la Jocurile Olimpice de la Rio, Sîncrăian ne-a acordat un interviu în care povestea momentele speciale prin care trece. Articolul este aici. În același interviu, l-am întrebat pe Sîncrăian cum comentează acuzațiile aduse de antrenorul lotului de haltere al Germaniei, Oliver Caruso. Acesta din urmă a spus că mai multe țări est-europene, printre care și România, au recurs la dopajul sistematic al halterofililor, cu complicitatea autorităților. Sîncrăian nu a comentat acuzațiile, însă a lansat un ușor atac la adresa sportivilor germani.

”Nu cred că sunt eu în măsură să fac comentarii față de ce a zis antrenorul Germaniei, dar ei din câte știu eu nici locul șase nu prea îl prind la competiții mari”, a spus Sîncrăian pentru greatnews.ro, în ziua care părea cea mai frumoasă din cariera sa sportivă.

”Mie nu prea îmi pare rău de ce am făcut în sportul acesta și în viață, îmi pare rău doar de ce nu am reușit să fac până acum”, spune sportivul român, în același interviu.

COSR a convocat de urgență Comitetul Executiv.

Luni, 29 august, preşedintele Alin Petrache şi-a dat demisia din fruntea COSR, motivul nefiind cazul Sîncrăian, ci slabele performanţe ale României la Jocurile Olimpice. După descalificarea lui Sîncrăian, România îşi egalează cea mai proastă performanţă olimpică – în 1952, la Helsinki, România cucerea tot patru medalii.

România a cucerit cinci medalii la Jocurile Olimpice de la Rio, dar va rămâne doar cu patru după descalificarea lui Sîncrăian. Singura medalie de aur a fost adusă de echipa feminină de spadă, argintul – de dublul de tenis Tecău/Mergea, iar două medalii de bronz de echipajul feminin de 8 plus 1 și de luptătorul Albert Saritov, care a concurat în proba de lupte libere, categoria 97 de kilograme.

Un sportiv și-a vândut medalia olimpică pentru a salva viața unui copil

Povestea luptătorului cecen care a cucerit ultima medalie pentru România la Rio 2016

https://greatnews.ro/clasament-medalii-jocurile-olimpice-rio-2016/

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.