România, pe primul loc în UE la producția de floarea-soarelui

floarea_soarelui
Foto: Wikimedia Commons

România a ajuns pentru prima dată pe locul întâi la producţia de floarea-soarelui în Uniunea Europeană, arată o analiză realizată de „Ziarul Financiar”.

Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă în această toamnă 1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeană. Dincolo de poziția de lider european la producţia de floarea-soarelui, recolta actuală din România este şi cea mai mare din istorie.

Ca urmare a cantităţilor mari din piaţă, preţurile s-au redus cu 40%, dar chiar şi aşa seminţele de floarea-soarelui reuşesc să aducă în economie aproximativ 500 de milioane de euro, arată calculele ZF.

„Floarea-soarelui şi rapiţa sunt cele mai profitabile culturi, culturile de plante oleaginoase au fost întotdeauna aşa. Productivitatea a fost în acest an bună spre foarte bună datorită condiţiilor meteo, şi 2011 a fost un an asemănător. Cred că ferma noastră se va  avea în acest an o medie de 2,8 tone/hectar“, a explicat francezul Arnaud Charmenant, administratorul unei ferme de 2.500 de hectare din Călăraşi, citat de mediafax.ro.

Vremea bună a fost principalul element ce a dus la majorarea de productivitate, având în vedere că şi alte economii din regiune au înregistrat ritmuri de creştere mai mari decât cele din vestul continentului.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.