România, partener în cea mai mare aventură a științei secolului XXI

Galaxie
Galaxia NGC 4414 fotografiată de Telescopul Spațial Hubble în 1995 / NASA Headquarters – Greatest Images of NASA

Agenția Spațială Română (ROSA) și Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele – București vor lucra alături de Agenția Spațială Europeană (ESA) la proiectarea misiunii spațiale Euclid, care își propune să studieze expansiunea accelerată a Universului.

Misiunea urmează să fie lansată în 2019. Motivul expansiunii accelerate a Universului este printre cele mai mari provocări ale fizicii secolului XXI. Chiar anul acesta Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat unui număr de trei cercetători care au arătat că expansiunea Universului este una accelerată și nu una atenuată de timpul trecut de la Big Bang, explozia de acum 14 miliarde de ani.

Euclid este un observator spaţial al ESA al cărui scop este să înțeleagă originea expansiunii accelerate a Universului, de care se pare că se face „vinovată” energia întunecată. Potrivit studiilor actuale, energia întunecată reprezintă 73% din totalul de masă și de energie din Univers.

Sute de milioane de galaxii, sub lupă

Vor fi observate mai multe sute de milioane de galaxii și totodată expansiunea accelerată a Universului va fi măsurată prin diferite metode, arată ROSA într-un comunicat de presă. Astronomii vor și să verifice dacă teoria relativității generalizate își mai păstrează valabilitatea la miliarde de ani lumină depărtare.

Observatorul spațial va înregistra imagini ale Universului atât în spectrul vizibil (VIS), cât și prin imagistică în infraroșu apropiat (NISP). Datele obținute de instrumentele lui Euclid vor fi studiate în centre stabilite la sol.

Pe langa ESA, principalele țări participante sunt Austria, Danemarca, Elveția, Italia, Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, România și Spania. Câteva laboratoare din Statele Unite ale Americii vor participa și ele la misiune.

Potrivit ROSA, aceasta este una dintre primele misiuni spațiale știintifice unde țara noastră este partener instituțional.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: